niedziela, 6 listopada 2011

Barszcz czerwony - jedna z moich ulubionych zup

Lista produktów
1,5 kg buraków czerwonych
1-2 marchewek
1 pietruszka
kawałek selera
3-4 skrzydełek z kurczaka
około 20dag wędzonego boczku lub żeberek
0,25 litra kiszonego barszczu czerwonego
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
przyprawa typu Vegeta, Warzywko, itp.
łyżeczka octu
pieprz
sól

Sposób przyrządzenia
1. Warzywa obrać i opłukać. Pamiętaj aby nigdy nie używać nadpsutych warzyw czy owoców. Nawet lekko spleśniałe produkty zawierają w sobie mykotoksyny.
2. Opłucz skrzydełka i boczek. Zalać zimną wodą i gotować około 15 minut.
3. Do lekko gotującego się wywaru wrzucić niekoniecznie drobno pocięte warzywa.
4. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kiszony barszcz czerwony, przyprawę oraz ocet, który spowoduje że barszcz będzie miał piękny czerwony kolor (bez octu zawsze mi wychodzi brunatny).
5. Gotować na małym ogniu, aż uzyskamy odpowiedni aromat buraczano-wędzony. Potrwa to pewnie jakieś 40 minut lub więcej. Doprawić solą i pieprzem. Barszcz zawsze można "uratować" (jeśli nie osiągniemy żądanego aromatu) koncentratem barszczu lub nawet barszczem instant z torebki. Bezpieczna zupa dla początkujących kucharek :)
6. Po ugotowaniu i przestudzeniu wyjąć drób, boczek i warzywa z wywaru. Podawać w wersji niezabielanej lub zabielić śmietaną.
7. Podawać można w kubkach lub bulionówkach do gotowych pasztecików czy krokietów, na normalnych talerzach z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, gotowych uszek, raviolli, albo gotowanej fasoli.
Ze względu na tak duże możliwości "przerobienia" świetna zupa. Jednego dnia podajecie czysty z uszkami, drugiego dnia zabielacie i dodajecie gotowanych ziemniaków. Daw dni, ta sama zupa, ale dla domowników dwie różne . Sprytne?

2 komentarze:

  1. Przepis smakowity. Będę mieć tylko problem z nabyciem kiszonego barszczu czerwonego :( Myślisz, że jak pominę to też wyjdzie? Pewnie to już nie będzie to samo...
    Czekam na więcej wpisów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszcz możesz sobie sama ukisić. Wystarczy wziąć trochę buraków, tak ze 3-4. Obrać, pokroić, wrzucić do jakiegoś gara (najlepiej glinianego), dorzucić ze 4 ząbki czosnku zalać przegotowaną, wystudzoną woda, a do tego dołożyć kromkę chleba (niestety nie takiego zwykłego, ale chleba na zakwasie). Przykrywamy, odstawiamy i czekamy tydzień :)

    OdpowiedzUsuń